niedziela, 26 lipca 2015

Ale ogórka to Ty szanuj!







 100g ogórków zawiera:
  • 12kcal
  • woda - 96%
  • witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy
  • potas - 136mg
  • fosfor - 21mg
  • wapń - 14mg
  • magnez - 12mg
  • błonnik - 28%/100g suchej masy



O co chodzi z tym błonnikiem?
 Włókno pokarmowe, bo taką też nosi nazwę, składa się z różnych substancji, które nie są trawione przez organizm ludzki, są to: celuloza, ligniny,  gumy, śluzy, hemicelulozy, pektyny. Te dwie ostatnie substancje stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika, która pełni ważną funkcję w naszym organizmie. Frakcja ta pomaga usuwać toksyny oraz metale ciężkie z krwi, spowalnia wchłanianie glukozy. Wiąże kwasy żółciowe, przez co przyczynia się do obniżenia cholesterolu. Frakcja nierozpuszczalna wspomaga pracę całego układu trawiennego - od wzmożonego wydzielania śliny, poprzez wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku, aż po poprawę perystaltyki jelit. 

Dlaczego akurat ogórki? 
- Ogórek zawiera najwięcej błonnika wśród owoców i warzyw w 100g suchej masy, jest to aż 28% (otręby pszenne 25%), z czego prawie 18% stanowi celuloza, 5,5% hemicelulozy oraz 5% ligniny. Dalej na liście znajdują się kolejno: marchew (20%), groszek (17%), pomidory (15%), gruszki (13%). Zawartość w przeliczeniu na suchą masę oznacza produkt odwodniony, biorąc pod uwagę dużą zawartość wody w ogórkach nie musimy obawiać się zaparć jak np. po otrębach czy produktach typu "błonnik granulowany".
- Dzięki dużej zawartości wody i elektrolitów dobrze nawadniają organizm, wspomagają wydalanie toksyn oraz niwelują nadmiar kwasu moczowego odpowiedzialnego za tworzenie się kamieni nerkowych i kamicy nerkowej.
- Są pomocne przy zgadze, ponieważ mają działanie odkwaszające.
- Używane zewnętrznie redukują obrzęki.

O czym należy pamiętać? 

  • W ogórkach występuje askorbinaza, jest to enzym niszczący witaminę C, jest on wrażliwy na kwaśny odczyn środowiska. Jeżeli przygotowujemy sałatkę z warzywami o dużej zawartości tej witaminy (pomidory, papryka) warto dodać octu winnego lub soku z cytryny, żeby ustrzec się przed jej stratami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz