100g ogórków zawiera:
- 12kcal
- woda - 96%
- witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy
- potas - 136mg
- fosfor - 21mg
- wapń - 14mg
- magnez - 12mg
- błonnik - 28%/100g suchej masy
O co chodzi z tym błonnikiem?
Włókno pokarmowe, bo taką też nosi nazwę, składa się z różnych substancji, które nie są trawione przez organizm ludzki, są to: celuloza, ligniny, gumy, śluzy, hemicelulozy, pektyny. Te dwie ostatnie substancje stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika, która pełni ważną funkcję w naszym organizmie. Frakcja ta pomaga usuwać toksyny oraz metale ciężkie z krwi, spowalnia wchłanianie glukozy. Wiąże kwasy żółciowe, przez co przyczynia się do obniżenia cholesterolu. Frakcja nierozpuszczalna wspomaga pracę całego układu trawiennego - od wzmożonego wydzielania śliny, poprzez wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku, aż po poprawę perystaltyki jelit.
Dlaczego akurat ogórki?
- Ogórek zawiera najwięcej błonnika wśród owoców i warzyw w 100g suchej masy, jest to aż 28% (otręby pszenne 25%), z czego prawie 18% stanowi celuloza, 5,5% hemicelulozy oraz 5% ligniny. Dalej na liście znajdują się kolejno: marchew (20%), groszek (17%), pomidory (15%), gruszki (13%). Zawartość w przeliczeniu na suchą masę oznacza produkt odwodniony, biorąc pod uwagę dużą zawartość wody w ogórkach nie musimy obawiać się zaparć jak np. po otrębach czy produktach typu "błonnik granulowany".
- Dzięki dużej zawartości wody i elektrolitów dobrze nawadniają organizm, wspomagają wydalanie toksyn oraz niwelują nadmiar kwasu moczowego odpowiedzialnego za tworzenie się kamieni nerkowych i kamicy nerkowej.
- Są pomocne przy zgadze, ponieważ mają działanie odkwaszające.
- Używane zewnętrznie redukują obrzęki.
- W ogórkach występuje askorbinaza, jest to enzym niszczący witaminę C, jest on wrażliwy na kwaśny odczyn środowiska. Jeżeli przygotowujemy sałatkę z warzywami o dużej zawartości tej witaminy (pomidory, papryka) warto dodać octu winnego lub soku z cytryny, żeby ustrzec się przed jej stratami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz