sobota, 25 lipca 2015

Jagodowy zawrót głowy



100g jagód zawiera:
  • białko 0,6g
  • węglowodany 14,3g
  • potas 65mg
  • wapń 10mg 
  •  fosfor 9mg
  • witaminy: C, B1, B2, PP, E, K, A, kwas foliowy
  •  flawonole 15-30mg
  •  indeks glikemiczny IG30






Czarna jagoda została wpisana na listę ORAC - listę produktów zawierających najwyższe ilości naturalnych przeciwutleniaczy. Substancje te opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry, obniżają poziom "złego" cholesterolu, a także są pomocne przy przemęczeniu organizmu. Antocyjany zawarte w jagodach przyczyniają się do poprawy wzroku, obniżają poziom cukru we krwi oraz mają działanie przeciwbakteryjne - szczególnie polecane przy infekcjach układu moczowego.

Latem najlepiej jeść je świeże lub jako koktajl z jogurtem czy kefirem, który będzie dobrą ochłodą w upalne dni. Warto też pomyśleć o zamrożeniu ich na zimę.


1 komentarz:

  1. Bomba antyrakowa! tak samo jak borówki :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń