100g jagód zawiera:
- białko 0,6g
- węglowodany 14,3g
- potas 65mg
- wapń 10mg
- fosfor 9mg
- witaminy: C, B1, B2, PP, E, K, A, kwas foliowy
- flawonole 15-30mg
- indeks glikemiczny IG30
Czarna jagoda została wpisana na listę ORAC - listę produktów zawierających najwyższe ilości naturalnych przeciwutleniaczy. Substancje te opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry, obniżają poziom "złego" cholesterolu, a także są pomocne przy przemęczeniu organizmu. Antocyjany zawarte w jagodach przyczyniają się do poprawy wzroku, obniżają poziom cukru we krwi oraz mają działanie przeciwbakteryjne - szczególnie polecane przy infekcjach układu moczowego.
Latem najlepiej jeść je świeże lub jako koktajl z jogurtem czy kefirem, który będzie dobrą ochłodą w upalne dni. Warto też pomyśleć o zamrożeniu ich na zimę.
Bomba antyrakowa! tak samo jak borówki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!