piątek, 24 lipca 2015

Zgrabna żółta.. fasolka szparagowa



W 100 gramach znajdziemy:
  • białko - 2,4g
  • tłuszcz - 0,2g
  • węglowodany- 3,7g
  • błonnik -  3,4g
  • tylko 27kcal

 witaminy: 

  • A, C, K, B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy 

składniki mineralne
  • potas
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
  • żelazo
  • cynk
  • mangan

 



 Dlaczego warto włączyć ją do diety?
  • niski indeks glikemiczny (IG15)
  • niska kaloryczność ( odrobina masła, jako dodatek, zamiast połowy kostki wystarczy ;) )
  • dzięki małej zawartości kwasów organicznych nie zakwasza organizmu
  • nie powoduje wzdęć tak jak suche warzywa strączkowe
  • nadaje się do sałatek (po ugotowaniu!), makaronów, zapiekanek, zup, kremów
  • ze względu na korzystny skład aminokwasowy polecana jest dla osób nie spożywających mięsa. 

O czym należy pamiętać?
  • fasoli szparagowej nie można spożywać na surowo, ze względu na obecność fazyny. Jest to toksyczny glikozyd, który po spożyciu może doprowadzić do zlepiania krwinek czerwonych. Obróbka cieplna niszczy strukturę tej substancji, dzięki czemu możemy spokojnie jeść ugotowane strąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz