W 100 gramach znajdziemy:
- białko - 2,4g
- tłuszcz - 0,2g
- węglowodany- 3,7g
- błonnik - 3,4g
- tylko 27kcal
witaminy:
- A, C, K, B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy
składniki mineralne
- potas
- wapń
- fosfor
- magnez
- żelazo
- cynk
- mangan
Dlaczego warto włączyć ją do diety?
- niski indeks glikemiczny (IG15)
- niska kaloryczność ( odrobina masła, jako dodatek, zamiast połowy kostki wystarczy ;) )
- dzięki małej zawartości kwasów organicznych nie zakwasza organizmu
- nie powoduje wzdęć tak jak suche warzywa strączkowe
- nadaje się do sałatek (po ugotowaniu!), makaronów, zapiekanek, zup, kremów
- ze względu na korzystny skład aminokwasowy polecana jest dla osób nie spożywających mięsa.
O czym należy pamiętać?
- fasoli szparagowej nie można spożywać na surowo, ze względu na obecność fazyny. Jest to toksyczny glikozyd, który po spożyciu może doprowadzić do zlepiania krwinek czerwonych. Obróbka cieplna niszczy strukturę tej substancji, dzięki czemu możemy spokojnie jeść ugotowane strąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz