środa, 11 listopada 2015

Pora na kasze - jedz na zdrowie!

Dlaczego warto jeść kasze?

Są to produkty nieprzetworzone,
o wyjątkowych właściwościach odżywczych, bogate w błonnik, witaminy i minerały.
Co ważne, mają przystępną cenę i można je przygotować na wiele sposobów, więc przy odrobinie kreatywności zachwycą każdego!



Kto powinien je jeść?


Wszyscy! A w szczególności:
chorzy na cukrzycę, celiakię, kobiety z problemami ginekologicznymi, w okresie menopauzy, ciężarne, osoby ze schorzeniami serca i przewodu pokarmowego, osoby z osłabioną odpornością, uczące się i odchudzające.


Osoby z niedoczynnością tarczycy muszą pamiętać jednak o tym, że kaszę jaglaną mogą spożywać maksymalnie raz w tygodniu, ze względu na substancje ograniczające syntezę jodu w organiźmie.






GRYCZANA
  • ma działanie antybakteryjne 
  • wzmacnia serce
    i naczynia krwionośne 
  • ma właściwości
    przeciwzakrzepowe 
  • reguluje stężenie glukozy i insuliny
    we krwi

 

JAGLANA
  • bogata w żelazo, krzem i lecytynę
  • polecana dla osób uczących się
  • łagodzi stany zapalne




     JĘCZMIENNA

  • obniża stężenie „złego” cholesterolu
  • ma właściwości przeciwalergiczne
  • wzmacnia odporność organizmu
  • działa ochronnie na wątrobę, nerki i serce





      Jeżeli macie ciekawe przepisy na potrawy z kaszą, podzielcie się nimi w komentarzach na dole!                    
 
 
                                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz