niedziela, 16 sierpnia 2015

Kompot, lody, granita... czyli sposoby na upał



 1. Lody bananowe domowej roboty
 alternatywa dla gotowych lodów, bez dodatku cukru i ulepszaczy,
 dobre dla małych i dużych łasuchów ;)


 
    składniki:

  • 4 duże banany
  • 200 ml śmietanki 12%
  • szczypta cynamonu lub ekstraktu waniliowego
     wykonanie:
  • banany rozgniatamy lub blendujemy na drobną masę 
  • dodajemy śmietankę i przyprawy
  • mieszamy do uzyskania jednolitej masy
  • wstawiamy do zamrażalnika 
  • co pół godziny mieszamy masę łyżką (napowietrzamy lody)


2. Mirabelkowo - brzoskwiniowa granita

 

składniki:
  • 400g mirabelek
  • 3 brzoskwinie
  • 400ml wody
  • 10 łyżeczek cukru trzcinowego
  • cynamon






wykonanie: 
  • owoce myjemy, pozbawiamy pestek, blendujemy na jednolitą masę
  • przecieramy przez sitko
  • w letniej (przegotowanej) wodzie rozpuszczamy cukier
  • przetarte owoce łączymy z syropem cukrowym, dodajemy cynamon, mieszamy
  • wstawiamy do zamrażalnika
  • co godzinę rozdrabniamy widelcem masę do utworzenia "lodowych okruszków", kiedy będzie już sypka, możemy jeść.


3. Jabłkowo - jeżynowy kompot z arbuzem

 
 składniki:
  • 20 papierówek
  • garść jeżyn
  • 5 goździków
  • 1,5l wody










 
wykonanie:
  • umyte jabłka kroimy na cząstki, wykrawamy gniazda nasienne
  • dodajemy jeżyny i goździki
  • zalewamy wodą, gotujemy
  • po 5 minutach od zagotowania odstawiamy do schłodzenia
  • przelewamy kompot przez sitko
  • z arbuza wykrawamy kuleczki i zamrażamy, nadadzą ciekawego posmaku, a dodatkowo ochłodzą napój.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz