1. Lody bananowe domowej roboty
alternatywa dla gotowych lodów, bez dodatku cukru i ulepszaczy,
dobre dla małych i dużych łasuchów ;)
składniki:
- 4 duże banany
- 200 ml śmietanki 12%
- szczypta cynamonu lub ekstraktu waniliowego
- banany rozgniatamy lub blendujemy na drobną masę
- dodajemy śmietankę i przyprawy
- mieszamy do uzyskania jednolitej masy
- wstawiamy do zamrażalnika
- co pół godziny mieszamy masę łyżką (napowietrzamy lody)
2. Mirabelkowo - brzoskwiniowa granita
składniki:
- 400g mirabelek
- 3 brzoskwinie
- 400ml wody
- 10 łyżeczek cukru trzcinowego
- cynamon
wykonanie:
- owoce myjemy, pozbawiamy pestek, blendujemy na jednolitą masę
- przecieramy przez sitko
- w letniej (przegotowanej) wodzie rozpuszczamy cukier
- przetarte owoce łączymy z syropem cukrowym, dodajemy cynamon, mieszamy
- wstawiamy do zamrażalnika
- co godzinę rozdrabniamy widelcem masę do utworzenia "lodowych okruszków", kiedy będzie już sypka, możemy jeść.
3. Jabłkowo - jeżynowy kompot z arbuzem
składniki:
- 20 papierówek
- garść jeżyn
- 5 goździków
- 1,5l wody
wykonanie:
- umyte jabłka kroimy na cząstki, wykrawamy gniazda nasienne
- dodajemy jeżyny i goździki
- zalewamy wodą, gotujemy
- po 5 minutach od zagotowania odstawiamy do schłodzenia
- przelewamy kompot przez sitko
- z arbuza wykrawamy kuleczki i zamrażamy, nadadzą ciekawego posmaku, a dodatkowo ochłodzą napój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz