piątek, 31 lipca 2015

Razowe pancakes z gruszkowo-cynamonowym musem



Składniki (na około 8 sztuk):
  • szklanka mąki razowej
  • jedno jajko
  • szklanka mleka
  • odrobina soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • ja dodałam jeszcze łyżkę inuliny(prebiotyk)
  • dodatki: mus gruszkowy z cynamonem, borówki, jagody lub inne owoce sezonowe, jogurt grecki 

Wykonanie:

mus gruszkowy: kawałki gruszek ze skórką skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy cynamonem, blendujemy na jednolitą masę.

ciasto: Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych naczyniach. Następnie do jajka roztrzepanego z mlekiem i olejem dodajemy połączone suche składniki (cały czas energicznie mieszając). Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu, smażymy z obu stron do zarumienienia, (u mnie zarumieniły się aż nadto ;-)). Polewamy musem gruszkowym, dodajemy owoce, według uznania można dodać jeszcze jogurtu greckiego.



A Wy co najczęściej zjadacie na śniadanie? Nie zapominajcie o tym najważniejszym posiłku w ciągu dnia! Czasem warto poświęcić kilka chwil, żeby dzień stał się lepszy, a brzuch szczęśliwszy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz