Składniki (na około 8 sztuk):
- szklanka mąki razowej
- jedno jajko
- szklanka mleka
- odrobina soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- ja dodałam jeszcze łyżkę inuliny(prebiotyk)
- dodatki: mus gruszkowy z cynamonem, borówki, jagody lub inne owoce sezonowe, jogurt grecki
Wykonanie:
mus gruszkowy: kawałki gruszek ze skórką skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy cynamonem, blendujemy na jednolitą masę.
ciasto: Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych naczyniach. Następnie do jajka roztrzepanego z mlekiem i olejem dodajemy połączone suche składniki (cały czas energicznie mieszając). Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu, smażymy z obu stron do zarumienienia, (u mnie zarumieniły się aż nadto ;-)). Polewamy musem gruszkowym, dodajemy owoce, według uznania można dodać jeszcze jogurtu greckiego.
A Wy co najczęściej zjadacie na śniadanie? Nie zapominajcie o tym najważniejszym posiłku w ciągu dnia! Czasem warto poświęcić kilka chwil, żeby dzień stał się lepszy, a brzuch szczęśliwszy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz